Vinøen Lolland

Vinavler prøvesmager vin i sin vingård på Lolland Vinavler prøvesmager vin i sin vingård på Lolland
Vindruer Vindruer
Kælderkortet på Bandholm Hotel bugner af spændende vine fra hele verden Kælderkortet på Bandholm Hotel bugner af spændende vine fra hele verden
Udsøgte gastronomiske oplevelser på Bandholm Hotel Udsøgte gastronomiske oplevelser på Bandholm Hotel

På Lollands fede jorder fylder vinstokkene mere og mere – en revolution er i gang

Pærevine, æblevine og kirsebærvine. De danske frugtvinsproducenter er førende på verdensplan og har vist vejen for et mangfoldigt og i stigende grad mere kommercielt vinkort i Danmark, også indenfor drueproduktion. Og selvom Lolland stadig ikke kan kalde sig et decideret vindistrikt, er antallet af vinproducenter stort og antallet af vinstokke støt voksende. Og på Bandholm Hotels mangfoldige kælderkort er en bred vifte af dem repræsenterede.

Vinavler på Lolland tilser sine nyplantede vinstokke Vinavler på Lolland tilser sine nyplantede vinstokke

Lollands fede jord

Jorderne på Lolland var tidligere mest kendt for roer, store dele af øen har et tykt lag moræneler, og landskabet er fladt uden de eftertragtede sydvendte skråninger. Men øen er alligevel et af de mest frugtbare områder i kongeriget, som vinproducent Henrik Ploug fra Østergård Vinmageri siger: „Der er stort set ikke noget, der ikke gror godt på Lolland.“ Udover at dyrke sine egne druer har han et vinmageri og tager sig af forædlingen for andre vinbønder på øen. Og selvom konventionelt landbrug stadig udgør størsteparten af afgrøderne, høster vinfolkets entrepreneurskab og dedikation i disse år frugterne fra de fede jorder og hælder gyldne og smagfulde dråber på flasker. 

Vinmark på Lolland

Dansk vinrevolution

På Frederiksdal Gods taler man ligefrem om en dansk vinrevolution med udspring på Lolland. Godset er i dag Danmarks største frugtvineri, og her produceres udelukkende kirsebærvin. Produktionsmetoderne optimerer smagen fra de bedste råvarer, det nordiske klima kan frembringe.

„Terroiret på Lolland kan bedst karakteriseres som fed og krydret, og det er en del af vores særkende“

Harald Krabbe, Frederiksdal Gods 

Harald Krabbe fra Frederiksdal Kirsebærvin

Bandholm Hotel serverer derfor med stolthed den prisbelønnede kirsebærvin fra Frederiksdal. Godsejeren selv beskriver karakteren således: „Terroiret på Lolland kan bedst beskrives som fed og krydret, og det er en del af vores særkende. I det hele taget er forholdene optimale til frugtproduktion som vores. Blandt andet fordi vandet omkring øen ikke er særlig dybt, så det opvarmes hurtigt og bidrager til, at temperaturen er 2-3 gradere højere her end andre steder. Derfor har vi nogle af de bedste betingelser i landet,“ siger Harald Krabbe fra Frederiksdal.

Tusindvis af nye stokke

De seneste 10 år har produktionen på Frederiksdal for alvor taget fart, men mange andre steder på øen skalerer også vingårdene deres produktion af druer, både røde og hvide. Således har Henrik Ploug fra Østergaard Vinmageri netop plantet 4.500 nye stokke, primært af sorterne Solaris og Johanitter, ligesom 8.000 nye stokke er sat i jord en ved Ravnsborg Bakker på den nordlige kyst. En ny produktion, som Bandholm Hotel også har investeret en masse interesse i, og som indenfor de næste 5-6 år skal vise sig bæredygtig. Vinøen Lolland har for alvor fået luft under vingerne.